Bergen, Norges andra stad

Bergen i Norge

Längst ut på Vestlandet, vid Norska havet, ligger Norges näst största stad Bergen. Staden fungerade som residensstad för norska kungar fram till att man på 1200-talet la huvudstaden i Oslo, men det betyder inte att Bergen fört en tynande tillvaro. Med sitt geografiska läge är Bergen både inkörsport till de norska fjordarna och vägen ut i världen. Hamnen Bryggen står på Unescos världsarvslista och påminner om stadens koppling till Hansan, det tyska köpmansförbundet. Bergen är också en stor studieort där bl a landets handelshögskola ligger.

Idag lever knappt 300 000 invånare i den vackra staden omgiven av sju fjäll, men särskilt sommartid fylls staden på med turister från hela världen. Det är verkligen ingen dålig plats för en klassresa, särskilt om man uppskattar natur och kultur.

Här kan man besöka Troldhaugen, 1800-talets stora tonsättare Edvard Griegs hem, som nu förvandlats till ett museum med guidade turer och konserter. Man kan ta en båttur till det spektakulära 1600-talsslottet Baroniet i Rosendal, i Hardangerfjordens mynning.

Vill ni röra er själva i naturen kan ni hyra cyklar och ta en tur längs Rallarvegen, en väg som byggdes i början av 1900-talet för att rallarna skulle komma åt järnvägsnätet. Eller vandra! De sju fjälltopparna runt staden garanterar en viss backighet, men erbjuder också milsvida utsiktspunkter. Med Flöibanen, en bergbana på räls som tar er uppför fjället Flöyen, kan ni välja att åka upp och vandra ner.

En vanlig missuppfattning om Bergen är att det ligger väldigt långt norrut, men går man rakt österut från Bergen över Sverige hamnar man mittemellan Uppsala och Gävle. Dock finns det betydligt enklare och trevligare sätt att ta sig dit. Det går direktflyg till Bergen från Arlanda. Flygplatsen Flesland ligger 17 km från centrum. Har man mer tid finns både tåg och buss som alternativ. Tågsträckan Oslo-Bergen är känd som en av världens vackraste, och buss går direkt från Stockholm, och från Göteborg via Oslo.

I Bergen bor ni på hotell, hostel, camping, gästhus eller hyr privata lägenheter. Eftersom turismen är stor här finns många möjligheter. Tyvärr kostar många av dem en del pengar, men även på detta finns lösningar. Sälj salami, cheddar mm åt Delikatesskungen, så fyller ni upp klasskassan till önskvärd nivå. Det är inte bara lönsamt, det är lärorikt och roligt också. Läs mer om hur det går till här.