Besök en fäbod

Fäbodar är en nordisk kulturyttring med mångtusenårig historia. Det var enkla träbyggnader dit man förde sina betesdjur under perioder, vanligen sommartid. Idag finns det knappt jordbruk i Sverige, än ovanligare är det med frigående djur utomhus.

Fäbodarna finns dock kvar för att slå vakt om den biologiska mångfalden och den svenska historien, och fantastiskt nog är många öppna för allmänheten och ett perfekt mål för en skolklass. Så ta chansen på nästa skolresa att stanna till vid en fäbod, se vad som händer där, hälsa på djuren och personalen. Här är en lista över några av de fäbodar som är öppna för besökare.

Förutom att fäbodar är ett kul, billigt och annorlunda resmål är de viktiga ur andra aspekter. Urbana svenskar kommer allt längre bort från maten vi äter. Många barn vet inte att smör kommer från kon och naturligtvis inte hur processen går till. Dessutom är jordbruket en viktig del av svensk kulturhistoria, och möjligheten att få kännedom om den kan väl också vara värd några timmar?

Svedbovallen i Hälsingland tar man emot besökare sju dagar i veckan under hela somrarna. Här får man testa på fäbodslöjd, att skapa enkla bruksföremål med traditionella metoder, se hur det går till att mjölka getter och besöka caféet som bl a bjuder på en ostbuffé baserad på ostar från den egna produktioner.

Grejsans Fäbod i Dalarna är till skillnad från många svenska fäbodar inte en återupplivad tradition. Detta har varit en levande fäbod i flera hundra år utan avbrott. Får, getter och kor är de djur man håller. Guidade vandringar med ”gofika” i obeskrivligt vacker natur står på programmet.

Detta är bara två av många öppna fäbodar, från Övertorneå i norr till Uppland i söder. Flera av fäbodarna ligger dessutom i närheten av populära nationalparker, så vill ni göra en riktigt härlig naturtripp på er skolresa kan ni fortsätta dit efteråt.

Hur långt och hur länge ni ska åka på klassresa kanske i någon mån regleras av klasskassans storlek. Har ni framförhållning går den att påverka genom olika insamlingsprojekt. Ett sätt att ta sitt öde i egna händer är att sälja delikatesser. Om ni säljer DelikatessKungens produkter kan det finansiera hela skolresan.

Ni säljer deras cheddarost, ekologiska olivolja och salami till grannar eller företag där ni bor. När försäljningen är färdig får ni en leverans av allt ni sålt, levererar varorna till kunderna och tar betalt. Busenkelt!