Bo på lantgård

Det finns många sätt att övernatta på en klassresa, som hotell, B&B, vandrarhem, tält och campingstugor. Ett av de mer ovanliga är att bo på lantgård. Det finns massor av bondgårdar som erbjuder boende på gården och Bo på Lantgård Sverige organiserar ett hundratal gårdar som tar emot nattgäster. På en del av dem kan ni få hjälpa till med gårdens sysslor, på andra är allting serverat. För stressade storstadsbor är det ett ovanligt privilegium att få vakna upp till doften av nyslaget hö och höra en tupp gala eller ett får bräka.

Om er klass väljer att bo på bondgård på skolresan kan ni förutom att leta upp en gård i rätt del av landet också välja en med den inriktning ni tycker verkar mest spännande. En del bondgårdar jobbar mycket med odling och självhushållning. Där finns möjlighet att smaka på frukt och grönsaker direkt från gården, kanske till och med skörda dem själva. Andra bondgårdar satsar på djur och även där finns det stora variationer beroende på om det är en grisbonde, hästbonde, fårbonde eller en som kör lite av varje och dessutom har hundar och katter.

Även omgivningarna gör ju stor skillnad för er upplevelse. En del gårdar har ett sjönära läge och då ligger det nära till hands med bad och fiske på schemat. Kanske finns det båtar eller kanoter att hyra. Andra har bastu, grill eller gräsplaner som lämpar sig för brännboll och andra aktiviteter.

Det finns bondgårdar som erbjuder boende i alla möjliga prisklasser, men om man tänker sig att likt Rasmus på luffen bo på höloftet för att få tak över huvudet till lågbudgetpris lär man få tänka om. En skolresa på bondgård kommer att kosta, men alla lantgårdar har inte femstjärnig hotellstandard. I gengäld slipper ni stampat jordgolv.

Har ni inte samlat pengar till klassresan, men ändå inte nöjer er med att tälta i mattelärarens trädgård är det dags att ta tag i de finansiella förutsättningarna. En chans att på kort tid tjäna pengar till klassresan är försäljning. Sälj DelikatessKungens delikatesser, som ekologisk olivolja, dragerad lakrits och handgjorda chokladpraliner till företag och privatpersoner på er hemort eller på nätet. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så ni får procent på allt ni säljer. Förutom att det är lönsamt är det ett roligt och lärorikt sätt att tjäna pengar till skolresan.