Hemester-skolresa

Ur finanskrisen 2007-2009 uppstod begreppen ”staycation” och ”holistay” i betydelsen semester i hemområdet, för att många amerikaner helt enkelt inte hade råd att resa bort när de hade blivit av med jobbet och sett sina besparingar förintas på börsen. Den svenska översättningen av de engelska ordlekarna för semester på hemmaplan blev hemester.

Men fenomenet hemester går utmärkt att använda inte bara i tider av finanskris eller när pandemier stänger ner flygförbindelser. Det är lätt att bli hemmablind och tro att resor blir bättre ju längre bort man åker, när det i själva verket finns mycket att se och göra på betydligt närmare håll. Klimatsmart är det också.

När en klass ska åka på skolresa finns flera skäl att tillämpa närhetsprincipen. Det finns ofta inte så mycket pengar att resa för och det är enklare att hålla nere budgeten om man reser i närområdet. Skolresor varar ofta bara några dagar, en långhelg eller max en vecka. Då är det synd ifall transporten äter upp mycket av tiden. Dessutom är det av naturliga skäl inte många på en klassresa som har körkort, vilket komplicerar logistiken.

Vill man tillbringa tid i naturen fungerar det lika bra på hemmaplan. Det finns vandringsleder och campingplatser över hela Sverige och handen på hjärtat har ni antagligen inte utforskat de lokala skogarna så mycket att ni hunnit bli less på dem. Tvärtom kan några dagar i naturen hemma ge nya infallsvinklar på er hemorten.

Har ni tittat igenom informationen från närmaste turistbyrå? Vilka sevärdheter marknadsför man för långväga turister? Har ni tittat på det lokala slottet, grillat i den lokala parken och besökt de lokala museerna? Dessa miljöer blir inte ointressanta bara för att ni bor i dem. Snarare tvärtom. Gör gärna egen research också, sök efter hur andra semestrar där ni bor och låter er inspireras.

Kanske kan ni cykla på en semester i den egna regionen, eller rentav gå. Varje insparad krona i resebudgeten går att bruka på något annat. Men låt inte heller pengarna sätta gränser. Ska ni snåla på en hemester blir det som att göra ingenting. Fyll hellre på klasskassan vid behov. Ni kan t ex sälja delikatesser! DelikatessKungen samarbetar med unga grupper som vill tjäna pengar till sina resor. Det kan vara skolresor, cupresor eller träningsläger. Många klasser har testat att finansiera hela skolresan med försäljningsarbete. Det är ett trevligt och lärorikt sätt att tjäna egna pengar.