Klassresa till Bryssel

Belgiens huvudstad Bryssel är en stad som växt i betydelse i takt med att den europeiska unionen fått allt mer makt. Det är inte officiellt EU:s huvudstad, men i praktiken finns ingen annan stad som kan konkurrera om den titeln. I Bryssel finns EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet, men här finns också militäralliansen Natos högkvarter. Officiella språk är franska och nederländska, men tack vare alla politiker och lobbyister på stadens gator kan man tro att Brysselborna skulle ha bruten engelska som modersmål.

Har ni tänkt åka på skolresa till Bryssel bör ni självklart boka en guidad visning av EU-parlamentet. Besöket kommer att ge er ökad förståelse för europeisk politik och hjälpa er att förstå de storpolitiska sammanhangen.

En annan intressant turistattraktion är Brussels Autoworld Museum.  Även om ni saknar ett stort bilintresse är det här museet en upplevelse, med såväl veteranbilar som den allra nyaste Teslan.

Bryssels kändaste attraktion är Manneken Pis, en 61 cm hög bronsstatyett av en kissande pojke som vakat över staden i drygt fyrahundra år. Flera gånger varje vecka kläs han upp i nya kostymer och hela hans garderob går att bevittna i en permanent utställning på det närliggande stadsmuseet.

I Bryssel finns tunnelbana, men allra enklast tar ni er fram med hjälp av spårvagn. Bryssels spårvagnsnät har nitton linjer och är ett av världens största. Till Bryssel går det direktflyg till och från Arlanda.

Återstår bara att boka resan, och möjligen också att samla pengar till den. Bryssel är inte det billigaste resmålet man kan välja för en skolresa, men ett av de intressantaste. Behöver ni ett ekonomiskt tillskott kan ni sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen. Det har över 25 000 grupper gjort sedan 1992.

Att sälja delikatesser är ett lustfyllt och lönsamt sätt att tjäna pengar till klassresan. Det är exklusiva varor från anrika producenter. Bl a belgiska, handgjorda chokladpraliner från just Bryssel, där familjeföretaget Valentinos chokladmästare tillverkar praliner av de bästa råvaror som går att hitta. Men DelikatessKungen har också salta godsaker, som lufttorkad salami med extra hög kötthalt som finns i fem olika smaker.

Ni säljer delikatesserna på er egen hemort och lägger upp försäljningsarbetet precis som ni vill. DelikatessKungen finns dock alltid med som stöd, ett mejl eller telefonsamtal bort. Ni har också tillgång till företagets app och tryckta säljmaterial som gör att försäljningen kommer att gå som en dans.