Klassresa till Bukarest

Rumäniens huvudstad Bukarest har blivit ett allt mer populärt resmål för svenskar. Under namn som ”Nya Berlin” och ”Lilla Paris” har den seglat upp som en favorit bland semesterfirare från att tidigare ha varit en okänd stad nästan helt utan turism. Det var tvunget att ske förr eller senare för Bukarest är varm, vacker och inbjudande. Många åker hit för kulturutbudet, andra för utelivet och den rumänska maten. Som svensk flyger man med direktflyg till Bukarest från Arlanda, Skavsta eller Köpenhamn.

Många östeuropeiska storstäder är helt olika platser före och efter kommunismens fall. Bukarest är inget undantag. Före 1989 styrdes Rumänien med järnhand av Ceausescu, men från nittiotalet sjuder landet av framtidstro trots att man fortfarande har sina problem. Detta gör Bukarest till ett lämpligt mål för en skolresa. Här finns både historia, arkitektur och kultur att ta till sig och lära sig av. Förutom att det är en vacker stad med stora grönområden och intressanta miljöer.

Bukarests parlamentspalats är världens näst största administrativa byggnad, efter Pentagon. Konstruktionen består av 700 000  ton stål och brons, 900 000 kvadratmeter trä, 3 500 ton kristallglas och en miljon kvadratmeter marmor. Bäst av allt är att det finns guidade turer som låter er gå in i byggnaden som är så stor att den syns från månen.

Guidade turer är för övrigt något Bukarest har ett rikligt utbud av. Det finns vanliga stadsvandringar, men också temapromenader som fokuserar på de ekonomiska klyftorna, övergivna byggnader, konst och kultur. Alltihop till låga priser.

Skulle ni trots allt ledsna på Bukarest kan ni åka på en dagstur till Transsylvanien och greve Draculas slott. Men Bukarest räcker till, det är en plats att trivas på. Här kan ni dessutom bo och äta billigt. I Bukarest kan ni kosta på er ett lyxigt hotell och goda middagar på fina restauranger. Med svenska plånböcker är det nästan larvigt billigt. Vill ni istället hålla kostnaderna nere går det att bo i sovsal från någon hundring per natt.

Det där väljer ni själva, men antagligen spelar klasskassans storlek roll. Vill ni ge er själva fler möjligheter kan ni tjäna pengar innan ni åker. Det är visserligen sant att skolungdomar inte har så många alternativ när det kommer till att tjäna pengar, men några finns det. Ett är att sälja DelikatessKungens varor mot provision. Om ni vill kan ni finansiera hela skolresan med denna försäljning.