Klassresa till Ulvön

I hjärtat av Höga kusten hittar vi Ulvön, strax söder om Örnsköldsvik. Egentligen är det två öar, Norra och Södra Ulvön, men den södra ön är nästan helt obebyggd och omfattas av ett naturreservat som ser till att det fortsätter så. Naturen är storslagen, på bägge öarna.

Norra Ulvön bebyggdes redan på 1500-talet, då av bönder. Men det riktiga lyftet för ön kom på 1800-talet när fiskare började bosätta sig här. Fisket är närvarande alltjämt och de många båthusen är en imponerande syn. I området fiskas såväl sik som lax och strömming, men mest känd är Ulvön för sin surströmming. Det var där surströmmingen började produceras i större volymer. Numera är tillverkningen betydligt mer beskedlig, men Ulvö Lilla Salteri gör fortfarande surströmming här. Hugade konsumenter kan boka surströmmingsprovning och tillsammans med den vackra miljön är surströmmingen en viktig del i Ulvöns popularitet som resmål.

Det är inte många bofasta här, men många reser till Ulvön för kortare besök. Sommartid går flera turbåtar dit. Det finns två gästhamnar för den som har egen båt, men det finns även charterbåtar att tillgå. Ön tar emot företag för kick-offer och konferenser, men det är också ett populärt mål för klassresor.

För boende finns ett hotell, ett gästgiveri, stuguthyrning och ett vandrarhem som hyr ut rum. Och även om man inte äter surströmming behöver man inte gå hungrig. Här finns flera restauranger och kaféer med stor variation.

Det finns också gott om aktiviteter för en skolklass på Ulvön. Under sommaren är bad en självklarhet, både i pool och i havet. Koppla av med lite beachvolleyboll mellan doppen. Ulvö museum är helt klart värt ett besök, och missa för allt i världen inte att ta de 250 trappstegen upp på Lotsberget där ni möts av en fantastisk utsikt.

För att ha råd med klassresan kan ni t ex sälja delikatesser. Delikatesskungen har sedan 1992 samarbetat med tusentals skolklasser och idrottsklubbar som hjälpt till att sälja allt från cheddarost och praliner till salami och olivolja. Genom att ni arbetar mot provision väljer ni själva hur mycket tid ni ska lägga ner, men för ambitiösa säljare finns mycket pengar att hämta. Dessutom är det lärorikt och roligt! Läs själva om inte det här skulle kunna vara något för er.