Kungsberget – skidparadis i söderläge

Undrar om det finns någon mellan 20 och 40 i Mellansverige som inte åkt på åtminstone en klassresa till Kungsberget. Denna populära skidanläggning ett par mil utanför Sandviken är välbesökt vintertid. Dess placering, 21 mil från Stockholm, 16 mil från Västerås och 4 mil från Gävle, gör den lättillgänglig för ett par miljoner skidentusiaster.

Med 19 pister (från gröna till svarta) och 11 liftar är Kungsberget ett bra alternativ till Sälen och Åre för skidåkare på alla nivåer. Här finns skidskola för nybörjarna, en ”snowpark” (lite oklart varför just den är på engelska) för de våghalsigaste, elljusspår för längdåkarna, och skiduthyrning för allesammans.

När det börjar kurra i magen tar man sig lämpligen till anläggningens två välutrustade restauranger. Den ena serverar frukost, dagens lunch och à la carte, medan den andra är en lite enklare hamburgeria. Bägge har vegetariska alternativ. Vill man inte inkludera restaurangbesök i budgeten finns tre grillplatser och tre värmestugor. I en av dem kan den som har egen mat med sig låna mikrovågsugn. Det finns också en närlivsbutik för den som vill brassa egen mat utan att behöva släpa med den ända hemifrån. När man är både mätt och trött i benen efter dagens skidåkning kan man runda av det hela med ett varmt bad med bastu på Parkbadets Äventyrsbad i Sandviken. Sedan styr dagsturisterna kosan hem igen, men vill man göra ett längre besök finns fina övernattningsmöjligheter. Anläggningen har egna lägenheter för uthyrning i direkt anslutning till backarna, men det finns också vandrarhem, stugor och hotell i närområdet.

Så när vill ni åka? Skidåkning är ju lite av en vintersport. Skidanläggningen är öppen från mitten av december till en bit in i april, men vill man besöka området på sommaren upptäcker man att där snön och isen töar bort finns det vacker natur med fina vandringsleder och fantastiska fiskevatten.

Kungsberget har lång erfarenhet av att ta emot skolgrupper och för det ändamålet. Jag föreslår att ni ringer eller mailar dem, så fixar de hela bokningen med bussresa, liftkort, boende och kringaktiviteter. Ja, allt utom finansieringen. Men det finns en lösning på den med.