Matlagning utomhus med klassen

Varje helg går tusentals svenskar ut i skogen för att leva friluftsliv. De bygger vindskydd, sover i tält och lagar sin mat ute i naturen utan tillgång till en modern induktionshäll eller varmluftsugn. Trots det lyckas de bli mätta. Faktum är att mat tillagad över öppen eld eller med hjälp av ett spritkök ofta blir minst lika god som hemlagad.

Billigt blir det också! Mat är ofta en av de dyra posterna på skolresan om man är hänvisad till restaurangmat tre gånger om dagen, men kan man laga sina egna måltider behöver det inte bli dyrare än när man äter hemma. Enklast är förstås att grilla sin mat. Då räcker det med en eldstad eller en öppen spis även om det underlättar om man har en grill. Med en engångsgrill behöver man inte ens ta med grillkol.

Annars finns det olika typer av friluftskök. De enklaste stormköken tänds upp med en skvätt rödsprit eller fotogen medan de mer avancerade drivs med gas. Utöver det medföljer olika kittlar, kastruller och stekpannor. Allihop i lättmetall så att de ska passa på utflykter där man bär med sig packningen, som t ex på en fjällvandring.

En lite dyrare variant är gaskök med två brännare så att man exempelvis kan steka kött samtidigt som man kokar potatis. De här friluftsköken kostar lite mer än ett enkelt stormkök, men har i gengäld större kapacitet så att de klarar att utfodra fler hungriga elever.

Oavsett vilken lösning ni väljer måste ni hålla koll på reglerna. Naturreservat och nationalparker har ofta ett eget regelverk som gäller året runt. Antingen kan ni få laga mat på speciella platser eller också är det förbjudet att ens tända en tändsticka på hela området.

Och ibland råder lokala eldningsförbud. Det är ofta på våren eller sommaren om det inte har regnat på lång tid som länsstyrelsen eller en enskild kommun efter samråd med räddningstjänsten beslutar om ett generellt eldningsförbud. Det kan trots det vara tillåtet att använda spritkök eller att grilla på fasta grillplatser, men det måste ni kolla upp innan.

Behöver ni köpa utrustning eller ha en buffert för alla eventualiteter (eldningsförbud, hällregn, kallt och blåsigt …) kan ni samla pengar till klassresan ihop med DelikatessKungen. Genom att sälja deras delikatesser kan ni få pengar till hela skolresan, för både friluftskök och restaurangbesök.