Med klassen till Island

När man tänker på Norden glömmer man ofta bort Island. Det ligger så långt bort, tre timmar med flyg från Arlanda. Åt andra hållet hinner man ju till Sydeuropa på samma tid. Men Island är också helt unikt, en vulkanö i Atlanten, strax söder om norra polcirkeln. Ett land med glaciärer, vattenfall och varma källor. Mycket av det man kan uppleva på Island finns ingen annanstans i världen.

Island är en självständig nation sedan 1944. De är inte med i EU, men väl EFTA, precis som Norge, Liechtenstein och Schweiz. Island är också med i Nato och har ingen egen försvarsmakt, men väl försvarsavtal med USA och Norge.

Så istället för att som andra skolklasser åka till Köpenhamn eller Helsingfors på klassresa, åk till Reykjavik! Där finns så mycket ni inte vill missa och väl framme i huvudstaden kan utforskandet av ön börja. Det går turistbussar till en mängd olika naturområden och sevärdheter.

Det första man tänker på är de isländska naturfenomenen. Besök t ex vulkanen Hengill, vandra därifrån till Reykjadalur och bada i en varm källa. Om ni inte hellre vill ta ett dopp i det geotermiska badet Blue Lagoon. Det slår garanterat vilket äventyrsbad som helst. Gejsern Stokkur sprutar vatten flera meter rätt upp i luften. Människobyggda fontäner står sig slätt. Vattenfallet Skogafoss med en fallhöjd på 60 meter är ett annat vattenfenomen ni inte vill missa.

Och så har vi alla djur. Det bor fler får på Island än människor. Visserligen har hela Island en befolkning på bara drygt trehundratusen, men ändå. Åk på valsafari och kolla in vikvalar, tumlare, vitnosdelfiner och späckhuggare. Testa att rida islandshäst. Det är kul och dessutom lätt. Islandshästar är små så att det blir närmare till marken, vilket kan kännas skönt för den ovane ryttaren. De är dessutom lugna och tålmodiga, en islandshäst slänger inte av sin last i första taget.

Island fungerar som resmål hela året, men mysigast och minst vindpinad är ön sommartid. Till Island flyger ni och under ert besök kan ni bo på hotell eller vandrarhem. Även om ni väljer de billigaste alternativen kommer detta bli en dyr klassresa med nordiska mått mätt, men ni kan finansiera skolresan genom provisionsbaserad försäljning. Sälj DelikatessKungens korvar, ostar, praliner och olivolja hemma på er egen ort. Ju mer ni säljer, desto mer pengar får ni. Ta upp beställningar, leverera, ta betalt och behåll er andel.