Med klassen till Nordingrå

Höga Kusten i Ångermanland glider ofta under radarn när man pratar om svenska turistmål. Det är inte lika känt och uppmärksammat som de stora städerna, Öland och Gotland eller Hornborgasjön, men en fin plats med sina höga klippor och vackra vyer. Vill ni njuta av norrländsk natur på er klassresa är detta världsarv väl värt att utforska.

Här finns t ex den lilla byn Nordingrå som med sina 250 fasta invånare aldrig gjort något väsen av sig. Att den ändå hamnat på kartan beror till stor del på den vackra utsikten. Byn i sig är vacker på nära håll, men vill ni ha ett större perspektiv beger ni er till något av de intilliggande bergen Högklinten och Dalsberget varifrån ni kan titta ner på Nordingrå och andra närliggande byar.

Passa på att vandra i området, så får ni se så mycket som möjligt. Världsarvsleden passerar 29 byar och hela nio naturreservat genom sina fjorton etapper. Är ni villiga att röra er ännu mer kan ni också besöka Mjälloms Tunnbröd, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, Paradiset upplevelsebad och Junsele Djurpark.

I och kring Nordingrå finns det hotell, campingar, stugbyar, pensionat och vandrarhem, eller ta chansen att bo på lantgård under er vistelse. Det är en upplevelse i sig.

Men första steget mot skolresan tas antagligen på hemmaplan. För att kunna åka någonstans krävs pengar. Ett sätt att få ihop dem är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen vars produkter blivit vägen till många skolresor och idrottsresor.

Konceptet är enkelt. DelikatessKungen tillhandahåller delikatesser och marknadsföringsmaterial. Ni säljer till privatpersoner eller företag där ni bor, eller på nätet genom sociala medier. Hela försäljningen är provisionsbaserad så ni behöver inte räkna eller redovisa timmar. Ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det i klasskassan.


Varorna det gäller är exempelvis en prisbelönt cheddarost enligt ett recept från 1861, helt utan märkliga tillsatser. Här finns också handgjord och lufttorkad salami i fem olika smaker och en ekologisk extra jungfruolivolja med noga utvalda druvor från Sicilien.

Först tar ni upp beställningar. Sedan får ni hem de sålda varorna till er kontaktperson och efter det levererar ni dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Med det här upplägget behöver varken ni eller kunderna ligga ute med pengar, ni slipper riskera att varorna blir dåliga eller överflödiga utan hanterar bara precis så många produkter som ni har sålt.