Med klassen till Skansen

skansen

Sverige är rikt på kultur och historia, men man hinner inte uppleva allt på en kortare klassutflykt. Såvida man inte tar klassen till Skansen. Där har man samlat 150 byggnader från hela Sverige, från olika samhällsklasser och tider, vilket gör det till ett spännande möte mellan gammalt och nytt. Dessutom har man fyllt på med djur och natur, dans och musik, våfflor och grillkorv, ponnyridning och mycket annat.

Skansen, grundat 1891, är världens äldsta friluftsmuseum och en lekpark för alla åldrar. Men kanske är det ändå i första hand en plats för barn och ungdomar. Där finns barnens egen djurpark, Lill-Skansen, med egen teater och butik. Skansen har särskilt utformade program för skolgrupper från lågstadiet ända upp till gymnasiet, med olika teman som rovdjur, demokrati och jultraditioner. Eleverna deltar genom diskussioner och övningar. Det finns också möjlighet att skräddarsy program efter önskemål, och den grupp som hellre vill besöka Skansen på egen hand kan göra det.

Mest känt är Skansen som djurpark. Här finns vilda djur som vargar, renar, uttrar, järvar och lodjur. Samtliga går att hitta i vilt tillstånd i Sverige, men de flesta svenskar kan leva ett helt liv utan att få se dem. På Skansen är det lättare. Här är farliga rovdjur som björnar och vildsvin dessutom inhägnade, till skillnad från tamdjur som ankor, får och getter. I Skansen-Akvariet får man möjlighet att klappa spindlar, gosa med ormar och hänga med krokodiler.

Men det finns mycket annat än byggnader och djur på Skansen, som teater och musikuppträdanden. Allsången på sommaren såklart, men hela året pågår konserter med kända och populära artister, folkdans och folkmusik.

Äter gör ni på någon av Skansens alla restauranger och kaféer. Här finns Bollnäsgrillen med sin mysiga uteservering Koloni som serverar smörgåsar, korv och pannkakor, och Våffelbruket med nygräddade våfflor, bara för att nämna några. Eller också äter ni ur medhavda picknickkorgar i någon av alla parker och trädgårdar, eller inomhus på Paviljong Matsäcken.

Oavsett vad ni väljer att göra på Skansen har ni definitivt en fullspäckad heldag framför er, men vill ni stanna längre finns det gott om andra attraktioner på Djurgården i Stockholm, som Gröna Lund, ABBA-museet, Nordiska museet…

Fast det är ju en ekonomisk fråga också. Genom att sälja salami, cheddarost, praliner och andra lättsålda delikatesser kan eleverna få råd att åka runt i Stockholm i flera veckor.