Paddla på skolresan

Att paddla kanot eller kajak är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på vatten. Med dessa flytetyg glider man fram nästan ljudlöst bara ett par decimeter ovanför vattenytan. Detta gör att man får en helt annan naturupplevelse än om man ror, för att inte tala om bullriga motorbåtar. Exempelvis kommer fåglar låta dig komma mycket närmare med kajak/kanot än alla andra transportsätt både på land och till sjöss.

Det är dessutom en trevlig motionsform som är lätt att lära sig. Smala tävlingskajaker kan se lite instabila ut, men har man bara lyckats ta sig ner i sittbrunnen är det faktiskt enklare än man kan tro.

Att köpa en kajak eller kanadensare kan kosta tiotusentals kronor (som med det mesta finns det nästan ingen övre gräns), men om ni väljer att hyra dem till skolresan kostar det bara några hundralappar per kanot. Kanotuthyrningsställen finns i hela Sverige, och – minst lika viktigt – lämpliga rutter för en skolklass, oavsett förkunskaper och intresse.

T ex kan ni paddla från Ed i Dalsland, genom slussarna i Dalslands kanal vidare till Värmland, på gränsen till Norge. När vi ändå är inne på slussar går det att låta klassen paddla sig genom delar av Göta Kanal. Eller paddla längs Viskan och kanske vidare in i Stora Hålsjön med gott om bra lägerplatser runt sjön. Efter den turen kommer eleverna för alltid att minnas Hallands floder. Eller paddla runt i Stockholms skärgård, eller i den åländska skärgården, om ni vill göra detta till en utlandsresa.

Många kanotuthyrningsfirmor har färdiga paketlösningar där ni i samband med att ni hämtar kanoterna också får med er en lättläst karta med en färdig rutt och lämpliga ställen att slå upp tält för natten, men det finns också stort utrymme för improvisation där ni själva kan välja tempo, antal övernattningar osv. Ni kan också välja att istället för att ta er tillbaka till startplatsen åka från punkt A till punkt B och avsluta resan på annan plats och låta uthyrningsfirman ombesörja transporten tillbaka, både av kanoterna och av er om så önskas. Allt är möjligt!

Att paddla med klassen är förhållandevis billigt, det är ju inte precis som att åka på lyxkryssning till Västindien. Men med resan dit och hem, mat längs vägen, eventuell komplettering av tält, sovsäckar och annan utrustning kommer det ändå att kosta pengar. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att klara av den notan!