Paintball – ett fredligt krig

Moderna människor löser enklast konflikter genom att prata, men om man inte har en konflikt utan bara vill bejaka urmänniskan i sig genom att utkämpa ett hederligt krig är paintball perfekt. Egentligen är det kanske mer en lek än ett krig, men adrenalinet pumpar och det gäller att ”döda” innan man ”dödas”, med strategi, list och tur.

Paintball kan verka som det perfekta sättet att skapa splittring och osämja i en grupp, men oftast blir det precis tvärtom. Man tävlar ju på lika villkor och tävlingsmomentet är inte värre än i fotboll eller tennis. Perfekt för en skolklass eller ett klubblag som vill förbättra eller bibehålla en god sammanhållning.

Visst kan man skjuta på varandra med laservapen, men det blir ju mer som ett dataspel. Det kan också ha sin charm, men i paintball rycker vapnet till, det smäller som ett lättare piskrapp på kroppen och kläderna får en fläck vid ”ingångshålet”. Bara det att det inte är blod, det är färg, och även om det är roligare att skjuta än bli skjuten skrattar man i slutändan lika gott på bägge sidor.

Sporten – för det är faktiskt en sport, med tävlingar och mästerskap – har funnits sedan 50-talet. Som så mycket annat kommer den från USA, där man idag har miljontals utövare. I Sverige var det väl egentligen inte förrän på 90-talet som det tog fart. Inte så mycket som sport utan mest som ett rekreationsfenomen för glada amatörer. En given succé för svensexor, möhippor, firmafester, skolklasser, föreningar och kompisgäng i alla åldrar.

Två eller flera lag, eller alla mot alla, här finns olika varianter. Samma sak med spelplatsen. Paintball anordnas både inomhus och utomhus. Det kan vara i skogen, i ruiner eller i tomma fabrikslokaler. Det finns arrangörer runtom i hela Sverige, så det är bara att leta upp den arrangör som har det roligaste upplägget. Vill ni spela paintball på skolresan eller klassutflykten finns alla möjligheter.

Men det är trist om ni känner att ni behöver välja upplägg efter klasskassans storlek. Om det är så finns en lösning. Ni kan tjäna pengar till er skolresa genom att sälja DelikatessKungens produkter. Det är lättsålda delikatesser som belgiska praliner och engelsk cheddarost. Att varorna är populära är särskilt bra eftersom ersättningen är provisionsbaserad. Ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga på att sälja, och i förlängningen hur mycket pengar ni vill tjäna.