Sala Silvergruva

Läser man en affärstidning är det lätt att få uppfattningen att svensk ekonomi drivs av bloggare, influencers och artister, men faktum är att det varken är Spotify, Ericsson eller H&M som ligger till grund för den svenska välfärden utan skogsbruk och andra naturresurser.

Inte minst gruvdrift. En av de kändaste gruvorna är Sala silvergruva. Den hade sin storhetstid på 1500- och 1600-talet. Totalt utvanns 450 ton silver och ännu mera bly. Idag bryts fortfarande kalksten i området, men silvergruvan lever också vidare som turistattraktion och historiskt minnesmärke. Den skolklass som vill veta mer om svensk historia i allmänhet och svensk gruvindustri i synnerhet förlägger med fördel en utflykt eller en hel skolresa till Sala, där man besöker Sala Silvergruva och Gruvmuseet.

Här finns alla varianter från ett kortare studiebesök till en tvådagars lägerskola med övernattning i Gruvgårdens Bed & Breakfast med frukost, lunch, middag och mellanmål. På ett studiebesök kan ni få en guidad tur i gruvan med undervisning om geologi och gruvteknik. På ett heldagsbesök hinner ni även besöka museet och med en övernattning hinner ni uppleva hela området ovan och under jord, vandra genom naturreservatet Aspenstorp, gå på skattjakt, tävla i femkamp och grilla vid lägerelden.

Vad ni har råd till beror på klasskassan som i sin tur beror på er. Vill ni ha alla möjligheter fyller ni på kassan genom någon form av insamling eller arbete. Ett lättsamt och lärorikt sätt att tjäna pengar är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. De tillhandahåller delikatesser, ni säljer dem och så delar ni på vinsten. Ersättningen är helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva hur mycket tid och energi ni ska lägga på försäljningen. Klart är att det går att tjäna så mycket pengar på försäljningen att det räcker till en hel skolresa.

Först tar ni upp beställningar, runt skolan, i era egna bostadsområden eller på nätet. När ni är klara får er kontaktperson hem varorna från DelikatessKungen. Det är handgjorda praliner, prisbelönt cheddarost och andra förstklassiga och populära delikatesser. Sedan återstår det att leverera dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt för dem.

Med det här upplägget behöver varken klassen eller kunderna lägga ut pengar i förväg utan kan känna sig helt säkra på att allt går rätt till. Det är inte bara lönsamt att sälja delikatesser, det är kul också!