Spela paintball eller Laserdome med skolan!

Det låter drastiskt, men egentligen finns inget fredligare än att leka krig. Ingen blir skadad och när spelet är slut reser man sig upp och går iväg som vänner. Troligen ännu bättre vänner än man var innan kriget bröt ut. Därför kan det vara en bra idé att låta klassen kriga på nästa skolresa.

Alternativen är många. Ni kan gå loss på varandra med olika tillhyggen eller boxhandskar. Människor har tävlat och slagits i alla tider. Här är ett par möjligheter.

Paintball

Man skulle kunna tro att detta är en uppfinning för lek och fritid, men från början användes färgpatronsutrustade vapen för att märka träd och boskap på avstånd. Senare kom man på att det kunde användas för tävling. Lite som ett snöbollskrig, men utan möjlighet att bluffa. Har man färg på kläderna är man träffad, så enkelt är det.

Det man måste tänka på innan man börjar är skyddsutrustning. En skyddsmask täcker ansikte, öron och hals. Det kan ändå göra lite ont att bli träffad, men mest svider egot och det går snabbt över.

Laserdome

Ibland säger man lasergame, ibland laserworld, men kanske är laserdome den mest kända benämningen. Det började någon gång i slutet av 70-talet och utvecklades i den amerikanska armén för att kunna träna soldaterna på ett enkelt sätt, men med så mycket annat blev det så småningom träning och förströelse även för den civila allmänheten.

Att skjuta på varandra med laser har inte varit populärt lika länge som paintball, men det finns ändå organisationer, tävlingsserier och företag som arrangerar olika typer av laserspel. Det finns många bra skäl att välja laserdome. Killar och tjejer tävlar tillsammans och på lika villkor. Det är nyttigt, både koncentrationsförmågan och konditionen får en knuff åt rätt håll. Det finns ingen åldersdiskriminering, alla spelar mot alla och det fungerar lika bra på familjesammankomster som på firmafester. Eller på klassutflykter. Detta engagerar alla.

Vad ni än väljer att göra med er klass, se till att ni inte måste välja bort aktiviteter av ekonomiska skäl. Är inte klasskassan fylld kan ni fylla den. Det gör ni genom att samla in eller tjäna pengar. En möjlighet är att sälja DelikatessKungens produkter, som salami, cheddarost och chokladpraliner.

DelikatessKungen fixar varorna, ni säljer dem och är med och delar på vinsten. Andra grupper som testat har finansierat sin skolresa med försäljningen och sedan återkommit för att tjäna pengar till nästa resa.