Skolresa till Gotska Sandöns nationalpark

Gotska Sandön är en liten ö norr om Gotland med mycket historia. Hela ön är en nationalpark tack vare den unika miljön. Långa sandstränder, djupa skogar, åkrar, ängsmark, fåglar och sälar – allt det och mycket annat finns på och runt denna ö. Eftersom den ligger lite avsides är det få svenskar som varit där. Det är synd, för det här är en unik plats.

Vill ni åka med klassen till Gotska Sandön är det enklast att ta kontakt med Sandöresor. Förutom att de kan köra dit er med båt går det att boka boende genom dem, de anordnar utflykter och har rabatter för skolresor.

Det går bra att övernatta på ön. Ni kan ta med egna tält eller hyra tält på ön. I hyrtälten ingår säng också. Men man får inte slå upp tält varsomhelst. De platser som är tillåtna för tältning finns tydligt anvisade. Ni kan också bo på vandrarhem eller i stugor. Det är enkel standard med torrdass, förutom de fyrvaktarbostäder som finns att hyra. Det går inte att köpa mat på ön, så det ni vill äta måste ni ta med er själva. Det finns grillplatser och går även att låna grillar, men ni måste håller er till markerade områden, för brandriskens skull.

Upplev naturen på ön och låt det ta tid. Öns omkrets är tre mil, så ni lär inte ledsna på ett bra tag. Den lösa sanden runt ön är jobbig att gå i, men det finns gott om stigar som är desto lättare att ta sig fram på. En guidad visning av fyren och kapellet bör ni också försöka hinna med.

Om ni vill kan ni kombinera en klassresa till Gotska Sandön med en tur till Gotland där ni kan besöka Visby med dess storslagna ringmur, titta på några fornminnen, väderkvarnar och ett rikt kulturliv.

Det kan ju bero på vad klasskassan räcker till. Behöver ni påfyllning kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. De har i snart 30 år hjälpt klasser som er att förverkliga sina drömresor. Om ni säljer deras delikatesser får ni provision för varje vara ni säljer. Det handlar bl a om ekologisk olivolja, belgiska praliner och lufttorkad salami. Ni väljer själva till vem ni säljer, hur ni ska lägga upp försäljningsarbetet och hur mycket tid ni ska lägga ner. Framgångsrika skolor och idrottsföreningar har finansierat hela skolresan eller träningslägret med denna försäljning.