Skolresa till huvudstaden

Den första skolresan är ofta en milstolpe i livet. För många elever är det första gången man reser utan sina föräldrar och sover borta ihop med kompisar. Det är spännande oavsett om resmålet är grannbyn, fjällen, London eller Berlin, och oavsett om man ska bo på hotell, i tält eller på vandrarhem.

De flesta svenska skolresorna går till Stockholm och det är ingen slump. Det är ofta lätt att ta sig dit eftersom det är en knutpunkt för tåg, flyg och bussar, det finns många olika boendealternativ och för det mesta har någon lärare eller förälder en personlig koppling till staden. Det är också lätt att resa kollektivt i Stockholm där tunnelbana, tvärbana, bussar och pendeltåg tar er runt på nolltid för en billig peng.

Den främsta anledningen att man väljer Stockholm är ändå utbudet av lämpliga aktiviteter. Här finns nöjesparker som Gröna Lund och Skansen. Grönan för fartfyllda åkattraktioner och Skansen för spännande djur och historiska miljöer. I Stockholm finns också museer för alla smaker. Tekniska museet, Naturhistoriska riksmuseet och Polismuseet är några av de museer som brukar vara populära hos barn och ungdom, men här finns också världskända, men mer specialinriktade museer som Leksaksmuseet, Abbamuseet och Vasamuseet.

De flesta världsartister som stannar till i Sverige under sina turnéer uppträder i Stockholm, exempelvis på Globen eller Cirkus, så vill ni ha en musikupplevelse under klassresan kan det löna sig att kolla evenemangskalendrar innan ni bestämmer datum. Snackar vi U2 eller Alicia Keys får ni vara beredda att betala för upplevelsen, fast det gäller väl tyvärr allt från lyxhotell till picknick i naturen med medhavd matsäck – ingenting är gratis.

Men låt inte det stoppa er. Har ni inte råd med den skolresa ni vill göra får ni tjäna ihop pengar till den. Det finns mycket en skolklass kan göra för att ha råd med skolresor och utflykter. Man kan t ex göra ett eget musikarrangemang med elever som uppträder. Kanske inte på Globen, men väl i skolans aula. Eller gör en loppis, sälj hembakta bullar eller erbjud er att panta grannarnas tomglas.

Eller starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Eftersom ersättningen är provisionsbaserad kan ni genom att lägga energi på försäljningsarbetet finansiera hela skolresan på det sättet. Andra skolor och idrottsföreningar som sålt deras delikatesser kan vittna om bra förtjänster. Många har dessutom återkommit till DelikatessKungen för att få råd med nya resor.