Skolresa till Madrid

Om din klass vill åka på klassresa, satsa på något häftigare än Liseberg eller ett äventyrsbad i Dalsland – åk till Madrid! Man går ju trots allt bara i skolan en gång och ska det bli minnen för livet måste man sikta högt.

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad med runt sex miljoner invånare, det är en av EU:s största städer med fantastisk historia, arkitektur och vackra miljöer. Till och med tunnelbanan är imponerande. Metro de Madrid är Västeuropas näst största tunnelbanesystem. Bara Londons är mer utbyggt.

Fast tunnelbana finns ju på närmare håll, så åk inte dit bara för det. Gå på Pradomuseet t ex, det finns i alla fall ingen annanstans. I museet från 1785 finns över 2 200 tavlor, men också skulpturer. Verk av Goya och Rembrandt, bland många andra namnkunniga konstnärer, visas.

Och så borde ni gå på fotboll. Att se Real Madrid spela på hemmaarenan Estadio Santiago Bernabeu som rymmer 81 000 åskådare är en storslagen upplevelse oavsett om man är fotbollsintresserad eller inte.

På nöjesparken Parque de Atracciones de Madrid kan ni testa både 4D-bio och berg- och dalbanor. Blir ni inte tillräckligt illamående av det finns ett 63 meter högt fritt fall i 80 km/h som kan ge vem som helst svindel, och alltihop med rabatt för skolklasser.

Vill ni ha en mer stillsam parkupplevelse kanske Retiroparken kan passa, en trädgårdspark på hela 118 hektar med monument, statyer, fontäner, gatukonstnärer, försäljare, kaféer och mycket mer.

Så det är väl bara att åka? Det går direktflyg till Madrid från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Hotell finns i alla prisklasser och restauranger för alla smaker, med spanska specialiteter som paella, gazpacho och den klassiska potatisomeletten tortilla de patatas.

Apropå god mat kanske ni vill ha ett tips på hur ni kan finansiera klassresan också – sälj delikatesser! DelikatessKungen erbjuder lukrativa samarbeten för skolor och föreningar. De producerar, ni säljer och så delar ni på pengarna. Delikatesserna är exempelvis lufttorkad salami med extra hög kötthalt, ekologisk olivolja från Sicilien och en cheddarost som rekommenderats av självaste Gordon Ramsay.

Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni och tar betalt. Ersättningen är helt provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga på jobbet, och ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det. Faktiskt kan det bli så mycket att det tar er hela vägen till Madrid.