Skolresa till Ösel

Den estniska ön Ösel är en liten pärla i Östersjön, utanför den estniska kusten i höjd med Gotska Sandön och strax norr om Gotland. Ösel är förresten ungefär lika stort som Gotland. Där bort drygt trettiotusen människor, men precis som på Gotland blir folktätheten mångdubbel på sommaren eftersom detta är en turistö av stora mått. Den bördiga jorden har gett hela ön en härlig grönska, inramad av långa sandstränder. Så vill ni åka utomlands på skolresan, men ändå hålla er i närområdet är Ösel rätt plats.

Svenskar har ”härjat” på Ösel ända sedan vikingatiden, liksom danskar, tyskar och ryssar. Efter freden i Brömsebro 1645 blev ön svensk och här finns fortfarande en liten estlandssvensk befolkning. På senare tid är det dock mest tyskar och framförallt ryssar som bråkat med Öselborna, särskilt under de bägge världskrigen och under den sovjetiska ockupationen som följde, men när Estland och de andra baltstaterna bröt sig ur Sovjetunionen blev även Ösel fritt.

Ösels enda stad heter Kuressaare, där bor ungefär hälften av öns invånare. I Kuressaare kan man bl a besöka biskopsborgen från 1300-talet och stadsparken anlagd 1861. Gamla stan är K-märkt och otroligt välbevarad och charmig med sina många restauranger och kaféer.

I svensk jämförelse är priserna för både mat och boende ganska låga, men resan till Ösel kommer att kosta en del eftersom det inte finns direkttransport från Sverige. Vill ni förbättra era ekonomiska förutsättningar kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen som i snart 30 år har sålt sina delikatesser med hjälp av unga grupper av entusiastiska försäljare. För varje produkt ni säljer behåller ni en andel av pengarna, så det lönar sig att ligga i.

Varorna det gäller är bl a salamikorv med hög andel kött och inga onaturliga tillsatser, cheddarost som vunnit pris för sin höga kvalitet och ekologisk olivolja med råvara från Sicilien. Först tar ni upp beställningar, sedan får ni hem delikatesserna ni sålt som ni levererar till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Till er hjälp har ni DelikatessKungens app, en egen försäljningssida på internet och tryckt försäljningsmateriel.

Många skolklasser och idrottsklubbar som arbetat ihop med DelikatessKungen har kommit tillbaka för ett nytt samarbete när det blivit dags för en ny resa. Det är ett fritt och intressant jobb. Man får träffa massor av människor, träna upp sin försäljningstalang och genom att arbeta målmedvetet går det att tjäna stora pengar till klassresan.