Skolresa till Sevilla

I sydvästra Spanien ligger Sevilla, Spaniens fjärde största stad och Andalusiens största. Det är också landets varmaste stad, vilket gör semestersäsongen lite längre. Minst svensk sommar har man från mars till november, och juni till september kan man räkna med dagstemperaturer över 30 grader. Detta är alltså en stad man lugnt kan åka på skolresa till utan att behöva frysa.

En annan fördel är att man får uppleva genuint spansk kultur i Sevilla. Barcelona och Madrid i all ära, men Sevilla är inte en tillrättalagd turiststad utan mer det ”riktiga” Spanien. Dessutom är det inte en storstad som de nyss nämnda. I Sevilla bor det 700 000 invånare i stadskärnan och 1,3 miljoner i hela storstadsområdet, så det är bara aningen större än Göteborg.

För att inte missa något av värde börjar ni förslagsvis med en stadsrundtur på en så kallad hop-on-hop-off-buss. Det är precis vad det låter som, en buss man kliver på var man vill och går av när man vill. Den kommer ta er till de viktigaste sevärdheterna och intressantaste miljöerna i Sevilla.

För här finns mycket att se och uppleva, inte minst vackra byggnader med mycket sevärd arkitektur. Palatset Alcázar, Plaza de España och katedralen i Sevilla är några ”måsten” på Sevilla-resan. Och så bör ni inte heller missa shoppingstråket Calle Sierpes, en 400 meter lång aveny som är i stort sett bilfri och något av en samlingspunkt för både turister och Sevillabor. Här kan ni också avnjuta fantastisk mat på intressanta restauranger, men det kan ni faktiskt göra överallt i hela staden, och till rimliga priser även om det såklart även finns riktigt dyra stjärnrestauranger.

Det enklaste sättet att ta sig runt i Sevilla förutom att gå är att åka buss. Systemet påminner om svensk kollektivtrafik där pendlare kan välja mellan enkelbiljetter och olika kort för obegränsat resande. Även här är priserna överkomliga. Till Sevilla flyger ni. Staden har egen flygplats med direktflyg från Arlanda.

Då återstår ”bara” att samla pengar. En skolklass kan t ex sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen. Först tar ni upp beställningar genom att knacka dörr hos privatpersoner eller företag, eller genom kampanjer i sociala medier. När ni bearbetat marknaden får ni hem alla sålda varor. Nästa steg blir att leverera dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Andra grupper har finansierat hela skolresan med denna försäljning, så det är bara att sätta igång.