Skolresa till Uppåkra

Idag är Malmö och Lund centrala platser i Skåne, men långt bak i tiden var Uppåkra den skånska centralorten framför alla andra.

Alla känner till Birka, men nästan ingen känner till Uppåkra. Detta trots att Uppåkra var en betydligt större och långvarigare handelsplats än Birka. Storhetstiden var troligen på järnåldern, ungefär 100 år före Kristus till 1000 år efter Kristus. En boplats i över tusen år är unikt för Skandinavien, men man har också hittat gravar på platsen som härstammar från stenåldern. Här pågick för tiden avancerat hantverk, men framförallt handel med stor spridning. Här har man hittat mynt och smycken från hela Europa, men också från t ex Uzbekistan och Irak.

De första fynden gjordes på 1930-talet, men det var först på 1990-talet man började gräva på allvar. Tetra Pak-familjen Rausing har hjälpt till ekonomiskt och idag är det Uppåkra Arkeologiska Center som har hand om fornlämningarna i Uppåkra. Detta är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersstad, och utgrävningarna sker i samarbete med Lunds Universitet.

Trots att man letat fynd i många år återstår merparten av platsen att gräva ut. Man har bokstavligt talat bara skrapat på ytan och då har man ändå hittat 28 000 metallföremål i guld, silver, brons, koppar och järn. De utgrävda fynden finns att beskåda på Historiska Museet i Lund.

Så har er skola inte besökt Uppåkra kan det vara ett intressant besöksmål för en dagsutflykt eller som del i en längre skolresa. Man kan gå runt själv och upptäcka platsen med hjälp av informationsskyltar, men ingenting går upp mot en guidad visning. Guiderna är arkeologer och vetenskapspedagoger som brinner för platsen och sitt arbete.

När ni ledsnat på gamla krukor och kammar kan ni ta en paus på kaféet där man säljer pajer, våfflor, bakverk och glass, och i trädgården utanför finns möjligheter att leka och sträcka på benen.

Till Uppåkra tar ni er lätt med Skånetrafikens buss från Malmö eller Lund, där ni kan passa på att förutom Historiska Museet besöka några lättsammare besöksmål som Busfabriken eller Folkets Park i Malmö eller Vattenhallen Science Center i Lund.

Det är ju nära till Danmark också, men då riskerar det att bli lite dyrare, och då kanske ni behöver samla pengar till klasskassan först. Ett sätt är att sälja godsaker åt Delikatesskungen. Beställ gratisinformation och se om inte det kan passa er.