Skolresa vid Siljan

Siljan är Sveriges sjätte största sjö. Den ligger naturskönt i Dalarna och har sitt utflöde i Dalälven. Siljan är också en plats för många skolresor. Skolklasser i hela Sverige har tillbringat någon dag eller en vecka i området som erbjuder mycket att se och göra. Här är några exempel:

Siljansleden

Denna vandringsled är totalt 34 mil lång och passerar förutom skogar och fäbodar också städer och orter som Rättvik, Leksand, Orsa och Mora. Så det är bara att välja några etapper som passar er, bada, grilla, tälta och njut av naturen. Om ni är ute efter en avkopplande resa behöver ni inte fiska er egen mat och sova under bar himmel. Det går lika bra att välja en kort och lättvandrad sträcka, äta på restaurang och bo på hotell.

Sollerön

Siljans största ö känd bl a för fornlämningar ända sedan vikingatiden, men också för vackra byggnader som ”bara” är ett par hundra år gamla. Här finns också en campingplats med stugor att hyra. Och ni behöver inte simma för att ta er till Sollerön. Den är ansluten till fastlandet med broar och det finns bussförbindelse.

Leksand Sommarland

Självklart har Dalarna också en familjevänlig äventyrspark med höghöjdsbanor, hinderbanor, frisbeegolf, gokart, klättervägg och diverse vattenaktiviteter. Blir ni hungriga finns restauranger, kiosker och kaféer nästan överallt och även här kan man bo, på Leksand Strands stugby och camping.

Låter Siljan som ett bra resmål för er skolresa är det bara att bestämma vilka platser och aktiviteter ni vill hinna med. Naturen är gratis, men resan dit, mat och boende är det inte, så troligtvis behöver ni också göra ett ekonomiskt överslag för att se hur långt klasskassan räcker.

Vid behov går den att bättra på. Ett populärt sätt är att sälja något. DelikatessKungen har ända sedan 1992 samarbetat med skolgrupper och sportklubbar som sålt företagets produkter mot provision. Det är delikatesser som belgiska praliner, ekologisk olivolja och en prisbelönt engelsk cheddarost.

Ni väljer själva hur ni ska gå tillväga, men DelikatessKungen finns alltid med för att stötta och ge goda råd för en lyckad försäljning. När ni tagit upp beställningarna får er kontaktperson hem varorna som ni levererar till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Många skolklasser har finansierat sin klassresa genom denna försäljning och lyckats så bra att de valt att återkomma till DelikatessKungen för ett nytt samarbete året därpå, så kanske kan delikatessförsäljning vara något även för er.