Söderåsens nationalpark

Att besöka en nationalpark med klassen är ett bra sätt att få njuta av orörd natur, ovanliga djur och skyddsvärd växtlighet. Det här är ju områden som staten bestämt sig för att skydda eftersom det är unika naturområden. Många svenska nationalparker ligger långt från tät bebyggelse. Inte sällan långt upp i Norrland, men Söderåsens nationalpark ligger i nordvästra Skåne mellan de fyra kommunerna Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. Skåne är ju känt som ett platt landskap, men här finns Skånes högsta punkt, 212 meter över havet, så det går att få svindel även här.

Åsen bildades för 150 miljoner år sedan, men det var först 2001 som det blev en nationalpark. Här finns gott om vandringsleder i olika längder och svårighetsgrader så även om er klass inte är vana vandrare kan ni testa på vandring utan att det känns som en nära-döden-upplevelse. Den kortaste leden är på 900 meter och tar runt 20 minuter att gå, men kanske vågar ni er på en lite längre och besvärligare sträcka om ni tar god tid på er.

Föredrar ni att ta er fram på hjul finns det flera cykeluthyrningar i området med både vanliga standardcyklar och mountainbikes. Cyklar kan ni också hyra på flera vandrarhem, så löser ni den biten samtidigt. Exempelvis på Klåveröds vandrarhem som också lockar med ridning, paddling, klättring, bad och golf, så det är ingen risk att ni ska behöva bli sysslolösa på en skolresa till Söderåsens nationalpark.

nationalparkens naturum erbjuds skolprogram med utställningar, filmvisning och guidning om ni vill passa på att få i er lite kunskaper också, när ni ändå befinner er i ett så intressant område. Alla naturrums aktiviteter är gratis, och det är tacksamt eftersom det inte alltid är så lätt att få ihop klassresor och klasskassor.

Behöver ni ändå påfyllning i klasskassan kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Andra skolklasser har betalat sina skolresor med försäljning och sedan återkommit till DelikatessKungen för att samla pengar till nya resor. Det är nämligen ett enkelt och roligt sätt att tjäna pengar. Ni säljer företagets delikatesser på nätet eller genom att knacka dörr och när ni är färdiga levererar ni de sålda paketen med salami, chokladpraliner och ekologisk olivolja till kunderna. Er andel av vinsten är provisionsbaserad, så ni bestämmer själva hur mycket tid ni ska lägga ner, och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna.