Udda museer

Att gå på museum känns kanske inte så lockande för en skolklass som vill åka på en kul skolresa, men det finns otroligt många spännande museer med alla möjliga teman och inriktningar. Dels har vi kommunala museer, länsmuseer och riksmuseer. De allra största känner alla till, som Naturhistoriska riksmuseet, Tekniska museet och Armémuseum. En del välkända institutioner tänker vi kanske inte på som museer, men det är vad de är. I den gruppen finns exempelvis Skansen och Tom Tits Experiment.

Det finns hembygdsmuseer i hela Sverige, en del på riktigt små orter. Idrottsmuseer där exempelvis Vasaloppet har ett eget museum. I Mora såklart, var annars? Museer för enskilda personer, som Jussi Björlingmuseet, Strindbergmuseet och Hasse&Tage-museet.

Och så finns museerna vi kanske inte ens känner till. De som saknar miljonbudget för marknadsföring, men som finns ändå. Många av dem drivs ideellt av privatpersoner som brinner för att roa och utbilda. Här är några exempel.

Åbergs Museum i Bålsta utanför Stockholm, där Lasse Åbergs egen verksamhet visas upp, som Stig-Helmer Olssons kostymer och Trazan & Barnarnes koja, men också en världsunik Disneysamling. Skolgrupper på minst femton personer får en guidad tur utan extra kostnad och efter besöket kan ni gå på museets egen restaurang som har husmanskost och vegetariska alternativ.

Har ni varit på kannibalmuseum? I så fall har ni troligen varit i skånska Önneköp på Arnolds Kannibalmuseum, för det är nog Sveriges enda museum i den genren. Här presenterar äventyraren Arnold Wernersson minnen från sina många resor i Afrika och Sydamerika.

I småländska Nybro finns världens enda James Bond-museum. Där visar eldsjälen Gunnar James Bond Schäfer (ja, han heter så) affischer och rekvisita från Bondfilmerna, både äkta vara och kopior. Och det finns mycket att välja på, de 28 filmer som gjorts om agent 007 är fullproppade med coola bilar, vapen och tekniska prylar, så ett besök här kommer att ta en stund.

Ni kanske inte vill tillbringa en hela vecka med att åka runt på museer, men stanna gärna till på något när ni har vägarna förbi. En del av dem har gratis inträde, men även om de tar ett liten slant i entré är det inget som kommer att spräcka er klassresebudget.

Om ni ens har en sådan! Annars kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Finansiera skolresan genom att sälja deras delikatesser. Det är ett kul och lärorikt sätt att tjäna pengar.