Restips

En skolresa har väl egentligen inga som helst begränsningar i och med att den kan gå precis vart som helst. Endast himlen utgör den enda begränsningen för vart ni kan ta er på en skolresa. Det hägrande målet har i sig själv styrkan att kunna sporra er allihop till att satsa järnet när det gäller att tjäna pengar till er skolresa. Det är ju när ni vet att ni ska få åka iväg på ett superduperspännande äventyr som ni allihop kommer att vara tillräckligt motiverade för att dra in pengar till skolresa. För att om möjligt öka er motivation till detta ytterligare ett par snäpp så ska vi här och nu bjuda på ett litet knippe med trevliga och spännande restips som ni kan kika lite närmare på, om det nu inte är som så att ni redan har bestämt er för vart det är som ni vill åka någonstans.

 

Berlin

BerlinmurenBerlin är en spännande stad som har allt det som man kan begära av ett resmål för en skolresa. Berlin är som de allra flesta vet Tysklands huvudstad och dessutom en av de allra största städerna i hela Europa. Staden har en både lång och inte så lite dramatisk historia där inte minst de korta sekvenser av den forna Berlinmuren – som under lång tid delade staden i en västlig och en östlig del – minner om konsekvenserna som det kalla kriget skapade för Berlinborna. Det finns ett intressant museum – Mauermuseum – som berättar om murens historia. Men alla som inte är lika förtjusta i det här med historia kan vara helt lugna. Berlin har massor av annat att bjuda på. Shoppingen är hur grym som helst här och det finns massor av musik att uppleva i Berlin, som för övrigt har utsetts till Europas musikhuvudstad. Här finns flera musikstudios som har utnyttjats av olika rockband i stil med Rainbow, U2 och Iron Maiden när de har spelat in skivor. Berlin är en perfekt stad att styra kosan till när man ska åka iväg på en skolresa.

 

Sankt Petersburg

Sankt PetersburgEn skolresa till Sankt Petersburg är nog bland det absolut häftigaste som ni någonsin kommer att få vara med om. Sankt Petersburg – eller Piter som stadsborna själva brukar kalla sin stad – är en av Rysslands största städer och har lustigt nog haft flera olika namn under sin historia. Staden grundades av tsar Peter den store år 1703 och hette då Petersburg efter sin grundare men fick senare tillägget Sankt för att hylla aposteln Petrus. Mellan åren 1914 och 1924 hette staden Petrograd men fick efter Lenins död namnet Leningrad. Sedan 1991 är dock namnet på staden återigen Sankt Petersburg. Här finns massor att se och göra och upptäcka för en grupp som befinner sig i staden på en skolresa. Sankt Petersburg är Rysslands mest europeiska stad och det är väldigt lätt att hitta spännande sevärdheter här. Vinterpalatset, Eremitaget, pansarkryssaren Aurora, Peter-Paulfästningen och Nevskij Prospekt är bara en handfull av exempel på olika äventyr som ni kan få vara med om under en skolresa till Sankt Petersburg.

Oslo 

Oslo

Oslo är Norges huvudstad och detta är i sanning en stad som – sin förhållandevis ringa storlek till trots – väldigt mycket att erbjuda er när ni åker hit på en skolresa. Stadens centrala delar bär visserligen fortfarande vissa spår efter bombdåden 2011 men det positiva är ändå att Oslo och hela Norge har kunnat resa sig efter den händelsen och ett besök i Oslo kommer att bli ett mycket positivt minne för resten av era liv. Det är ett som är säkert. Paradgatan Karl Johan brukar alltid myllra av liv och då speciellt på Norges nationaldag 17 maj. En annan sevärdhet är Akershus fästning och den historieintresserade får inte missa Vikingskipshuset som berättar om Norges storhetstid under vikingatiden med massor av spännande detaljer, bland annat ett par riktiga vikingaskepp.