Klassresa till Barcelona

Att ta klassen på skolresa till södra Europa är dyrt, men faktiskt inte värre än att det går att få till det. Konkurrensen mellan flygbolagen gör resan överkomlig och kanske kan man leva med lägre hotellstandard än fem stjärnor. ”All inclusive” betyder bara färre valmöjligheter och vad ska man med havsutsikt till om man ändå bara är på rummet nattetid? Och med friska ben spelar det väl ingen roll om det är femtio meter eller 1,5 kilometer till stranden?

Barcelona är Spaniens näst största stad och det självklara valet för er som både vill ha kultur och uteliv, arkitektur och värme. Och kanske en skvätt fotboll också, för en fotbollsmatch med Barca på Camp Nou är en upplevelse även för den som inte är särskilt fotbollsintresserad.

Något annat unga människor kanske inte gör så ofta hemma i Sverige är att gå i kyrkan, men ett besök exempelvis i 1300-talskyrkan Santa Maria del Mar är gudomligt även om man inte är religiös utan bara gillar vackra byggnader. Här finns också flera kloster från medeltiden, liksom ett vackert stadshus och ett pampigt regeringspalats från samma tid.

Barcelona är annars känt för sina många museer. Här finns ett sextiotal med alla möjliga inriktningar från konst och historia till sjöfart och olympiska spel (Barcelona stod värd för sommarspelen 1992).

Att transportera sig mellan alla sevärdheter i Barcelona är en enkel match med pendeltåg, tunnelbana, spårvagn, buss och bergbanor, och allt betalas med samma kort. Barcelona är också ganska promenadvänligt. Längs den tolvhundra meter långa boulevarden La Rambla kan ni uppleva allt från gränslös shopping till fantastiska gatuartister.

Fast ni kanske föredrar att gå ner till närmaste badplats och ligga där och ta det lugnt? Barcelona har en 4,2 kilometer lång kuststräcka. Bara tio minuters gångväg från centrum finns härliga stränder som förvandlas till rena nattklubbar varje kväll.

Pussla ihop er klassresa själva genom att boka hotell och flyg på någon av alla jämförelsesajter, eller boka en gruppresa med Kilroy Sweden eller någon annan resebyrå specialiserad på gruppresor.

Hur budgeten ser ut beror som alltid på inkomsterna. För skolelever är den marknaden begränsad, men ett roligt och enkelt sätt att tjäna pengar är att sälja delikatesser. Delikatesskungen har ända sedan Barcelona-OS -92 hjälpt skolklasser och idrottsklubbar att förverkliga sina drömresor. De har varorna och kompetensen – ni väljer själva hur kreativa och energiska ni vill vara. Man ska ju hinna plugga också…