Kul i London

London har alltid varit ett populärt mål för svenska skolresor och det är ingen slump. Där bor nio miljoner människor, nästan lika många som i hela Sverige, utbudet av nöjen och sevärdheter är gigantiskt och det är lätt att ta sig dit. Prispressen på flygbiljetter från Arlanda och Landvetter har lett till att flyget till England ofta är billigare än svenska inrikesresor med tåg.

Till London åker man av alla möjliga skäl. För att shoppa eller gå på fotboll t ex. Men London är också något av Europas kulturhuvudstad. Perfekt för en skolklass som både vill underhållas och bli bättre på engelska. Här är några av alternativen:

Teater

Tänker man teater och England kommer namnet William Shakespeare snart upp. Han kan kallas den moderna dramatikens fader med verk som Hamlet, Romeo och Julia, Macbeth och Othello. Trots att han dog för över 400 år sedan sätts hans pjäser fortfarande upp i hela västvärlden och kanske allra mest på hemmaplan. Inget kan vara mer engelskt än att gå på teater i London och se en uppsättning av Shakespeare, men självklart finns många alternativ, i alla prisklasser.

Musikal

Att gå på musikal i London är inte heller ovanligt för svenskar. Här finns moderna klassiker som Les Miserables och Mamma Mia, som aldrig tycks sluta spelas, med biljetter från ett par hundralappar för de billigaste platserna till ett par tusenlappar för de dyraste. Eller ännu mer ifall det står världskändisar på scenen, men det finns också betydligt billigare musikaler.

Standup

Ståuppkomik är från början ett amerikanskt fenomen, men i Europa är det definitivt London som är huvudstaden. Det finns comedyklubbar på alla nivåer, vilket troligen är anledningen till att många svenska komiker åkt över för att pröva lyckan här. Det ska sägas att alla klubbar inte är öppna för minderårig publik, så kolla det när ni köper biljetter. Det hänger delvis på om det serveras alkohol, men det finns alkoholfria klubbar med någorlunda barnvänligt material.

Har ni inte sparat pengar till klassresan är det bara att börja, det finns flera sätt. Ett av de populäraste är att samarbeta med företag som specialiserat sig på försäljning ihop med grupper av unga. DelikatessKungen heter ett, som erbjuder provisionsförsäljning av delikatesser.

De har bl a en prisbelönt cheddarost, handgjorda belgiska praliner och en lufttorkad salami med extra hög kötthalt. Genom att sälja DelikatessKungens produkter tjänar ni pengar till er skolresa.