Med klassen till Österlen

Visst kan det vara skönt att åka till solen och värmen på sydligare breddgrader, men kanske behöver man inte gå över ån efter vatten, eller ens över bron. Stanna i Skåne istället, närmare bestämt i härliga Österlen i sydöstra Skåne med orter som Simrishamn, Tomelilla och Ystad.

Sol och bad är naturligtvis populära aktiviteter här på sommaren. Det finns många sandstränder för alla smaker. Men Österlen är mycket mer. Den bördiga jorden gör området intressant för odling, så här finns det gott om jordbruk, men även fisket har varit mer livaktigt här än i övriga delar av svensk kust.

Den vackra naturen har resulterat i att många konstnärer flyttat till Österlen, vilket i sin tur lett till flera konstmuseer. Men här finns också andra typer av museer, som bilmuseet Autoseum i Simrishamn, Hasse & Tage-museet i Tomelilla och hembygdsmuseet Kiviks Museum i Kivik.

Kivik är ju annars mest känt för sin marknad och för sina äpplen. Bara dessa är värda ett besök i trakten. Andra sevärdheter på Österlen är skeppssättningen Ales stenar, nationalparken Stenshuvud med sin karaktäristiska bokskog och Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg, som uppfördes runt år 1500.

Trots lokala och inflyttade stjärnor som Percy Barnevik, Ulf Lundell, Dag Hammarskjöld och Owe Thörnqvist är det författaren Fritiof Nilsson Piratens som är bygdens store son med klassiker som Bombi Bitt och jag, Bock i örtagård och Bokhandlaren som slutade bada. Han står staty i Kivik och hans gravsten finns att besöka på Ravlunda kyrkogård. Märkligt nog står varken hans dopnamn Nils Fritiof Adam Nilsson eller hans författarnamn Piraten på den, men texten på gravstenen avslöjar ändå att där vilar en ordvrängare av rang:

”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.”

På Österlen finns massor av vandrarhem, men också campingplatser, stugor och hotell i olika prisklasser. Men håll koll på när marknaderna äger rum och boka i tid, för det är fler än ni som har hittat till den här pärlan och periodvis är det högt tryck.

Hur ni ska bo och vad ni ska göra kanske styrs av ekonomin? Fundera i så fall på om det inte vore en bra idé att inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, som genom åren hjälpt tusentals skolklasser att få råd med utflykter och skolresor.