Riksgränsen

Namnet låter som en avlång plats från Bohuslän till Treriksröset, men i själva verket är Riksgränsen en liten by i nordvästra Lappland, precis på gränsen till Norge. Invånarantalet är tvåsiffrigt, men turister förvandlar denna ”håla” till ett skidparadis utöver det vanliga.

Det går att fjällvandra i området på sommaren, men det är framförallt för skidåkningen under en unikt lång säsong som Riksgränsen blivit en turistmagnet. För alla nivåer. Det finns en mängd nedfarter i alla svårighetsgrader och det kan ju passa bra för en skolresa där en del åkt mycket slalom och snowboard medan andra aldrig stått på ett par skidor.

Här erbjuds avancerad utförsåkning, pistat och offpist, och sex liftsystem som tar er upp till 1 350 meter upp på fjället, men också skidskola och privatlektioner för dem som behöver, och guidade turer för alla som vill. Vill man inte åka utför så behöver man inte, här finns även preparerade längdskidspår.

Och ni behöver inte ens ha egen utrustning eller skidkläder. Det finns en sportshop där den som vill kan hyra allt från skidor och pjäxor till hjälmar och stavar. I skidverkstaden kan personalen utvärdera din egen utrustning och i butiken finns jackor och mössor till försäljning.

Skidpass, eller liftkort som man sa förr, finns att köpa för valfritt antal dagar, men också i färdiga paket ihop med boende. För nog vill ni väl stanna några dagar eller någon vecka?

Här finns Hotell Riksgränsen, ett trevligt hotell med många olika typer av rum, men även lägenheter med upp till sex bäddar per hushåll och egen restaurang ett stenkast från liftar och backar. Strax bredvid hotellet finns Vandrarhem Riksgränsen (fantasin när boendena namngavs var tydligen ganska begränsad) med rum på upp till fyra bäddar med tv, dusch och toalett och ett gemensamt kök för självhushållning. Precis som på hotellet är det fritt wifi i alla rum.

Riksgränsen ligger bra till för skidåkning, men inte särskilt centralt i Sverige. Fast det är ändå ganska lätt att ta sig dit. Flyg till Kiruna och ta buss eller tåg därifrån. Från Stockholm kommer den resan totalt att ta runt fyra timmar. Eller ta nattåg hela vägen från Stockholm eller Göteborg. Då vaknar ni utsövda några hundra meter från skidbacken.

Är det tomt i klasskassan kan ni tjäna pengar till klassresan genom att sälja DelikatessKungens produkter. Det är ett lönsamt och roligt sätt att få råd med resor och äventyr.