Millesgården med skolan

På Lidingö utanför Stockholm ligger Millesgården, ett konstmuseum utöver det vanliga skapat av konstnärsparet Carl och Olga Milles. De köpte gården som sitt hem 1906, men 1936 förvandlas gården till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket. Grundidén var att visa upp parets egen konst, men idag har museet växt till något mycket större, med en stor konsthall, en ateljéträdgård med skulpturer och konst från hela världen.

Således ett intressant resmål för en skolklass. Millesgården har särskilda skolprogram och temavisningar,  men naturligtvis går det även utmärkt att besöka konstmuseet som ”vanliga” besökare. De har öppet 6-7 dagar i veckan och ni tar er enkelt dit med en kort resa på Lidingöbanan eller buss från Stockholms innerstad.

Millesgården har som sagt växt till något mycket större än vad Carl och Olga hade tänkt från början. I den stora konsthallen erbjuder man regelbundet olika utställningar med allt från blyertsteckningar till foton och sidenväveri i världsklass. I skulpturparken samsas vackra statyer med en rik flora av träd och växter, och förutom all vacker konst anordnas föreläsningar på Millesgården.

När man gått runt ett tag på Millesgården och det börjar kurra i magen beger man sig till Millesgården Lanthandel, en restaurang och kafé som gör konst av mat. Grön medelhavsmat, smörgåsar och bakverk.

När ni ändå är på Lidingö kan ni passa på att se mer av denna vackra ö. Besök Kyrkviken, Långängen-Elfviks naturreservat eller kolla in öns tretton (!) ambassader. Eller ta en tur till Stockholm där det finns fler sevärdheter och aktiviteter.

Det är det där med pengar bara. Inträdet på Millesgården är gratis för besökare upp till 18 år, men resa, mat och eventuellt boende kommer kosta. Kanske behöver klasskassan fyllas på. En möjlighet att tjäna pengar till klassen är att sälja DelikatessKungens produkter. De har sedan 1992 samarbetat med skolor, ridklubbar och idrottsföreningar som sålt företagets delikatesser, salami, cheddarost, praliner och ekologiska olivolja, på den egna orten, och till vänner och bekanta.

Ni får provision på allt ni säljer, så ju mer ihärdiga ni är i försäljningsarbetet, desto mer pengar tjänar ni och ju fler och större utflykter och skolresor får ni råd med. När försäljningen är klar distribuerar ni varorna till slutkunderna, tar betalt och behåller er del av pengarna. Superenkelt!