Skolresa till Wales

När vi pratar om Storbritannien menar vi ofta England, eller bara London. Det är lätt att glömma bort de andra delarna av de brittiska öarna och allra mest bortglömt är Wales. Nästan ingen svensk åker dit på semester, möjligen en språkresa till huvudstaden Cardiff, men även det är ovanligt. England har den politiska och finansiella makten, Skottland musik och traditioner, Nordirland religionen och industrierna, men vad har Wales?

Bl a har de tre nationalparker, Snowdonia, Brecon Beacons och Pembrokeshire Coast National Park. Snowdonia är den största, ett område som absolut håller för en hel skolresa eftersom man kan rida, klättra, spela golf eller bara njuta av den storslagna naturen i flera veckor.

Huvudstaden Cardiff förtjänar också ett besök. Den är svår att undvika eftersom nästan all trafik utgår härifrån. Det går snabbtåg till London och här finns också Cardiff Airport, Wales klart största flygplats.

Mycket i Cardiff kretsar kring sport. Det är klassiska brittiska sporter som cricket, rugby och fotboll, men också vattensporter. I Cardiff finns även byggnader som inte går av för hackor, som Nationalmuseet, där man samlat många hus från äldre tider, och Cardiff Castle.

Språket i Wales är i huvudsak engelska, men var femte walesare har kymriska som modersmål, ett keltiskt språk besläktat med iriska och gäliska. Det är absolut ingen idé att försöka begripa det, men lyckligtvis pratar walesarna engelska med vilsekomna turister.

Till Cardiff kan ni flyga direkt, men en billigare lösning kan vara att flyga till London dit det ju med lite tur går att hitta riktigt billiga biljetter, och så ta tåget därifrån. Snabbtåget mellan London och Cardiff tar bara två och en halv timme.

Hur ni åker och bor, och vad ni ska göra på resan kanske beror lite på klasskassans storlek. Här kommer ett supertips för att få den att växa till sig. Sälj delikatesser och tjäna pengar till klassresan. DelikatessKungen har hjälpt massor av skolor och föreningar att förverkliga sina drömresor genom att låta dem sälja företagets produkter och få del av vinsten. Ni bestämmer hur mycket tid och energi ni vill lägga på försäljningen och hur ni vill lägga upp arbetet, men DelikatessKungen finns hela tiden nära till hands med tips och råd.