Med skolan till Lofsdalen

Lofsdalen ligger i Härjedalen och är känd som ”Den lilla byn med den stora skidåkningen”. I deras skidanläggning med 492 meters fallhöjd finns 26 pister i alla svårighetsgrader, nio liftar, tre parker och en skicrossbana.

Men är det verkligen en lämplig destination för en skolresa? Jajamensan! Lofsdalen är en mycket barnvänlig anläggning. Man har t o m gett barnen en egen maskot, Loffe, som har en lekpark utomhus, ”Loffes Lekpark”. I Aktivitetshuset strax bredvid finns Härjedalens största lekland med en klätterställning i två våningar. Barndisco och barnens egna Afterski är andra aktiviteter som vänder sig till barnen.

Men Lofsdalen handlar ju främst om skidåkning och även på detta område är barnen inkluderade. Här finns skidskola för alla barn från tre år och uppåt. Längdåkningen i Lofsdalen går inte heller av för hackor. Apropå hackor kanske ni vill prova på isfiske. Det går också att hyra och åka skoter.

För den som tröttnar på skidåkningen och de andra friluftsaktiviteterna finns Wi-Fi lite varstans. Och mat måste man ju ha. I Lofsdalen finns det tre fina restauranger med allt från pizza till husmanskost och trerättersmenyer, ett café med varm choklad och hamburgare precis vid backen och en våffelstuga som inte lämnar några smaklökar oberörda.

Lofsdalen funkar förresten på sommaren också! I Lofsdalsfjällen finns lättillgängliga vandringsleder, kalfjäll med fantastiska utsiktsplatser och en lift för er som har bråttom att komma upp på lite höjder. I Lofsdalen Bear’s Den kan ni gå på björnsafari. Lofsdalen Bike Park bjuder på tuffa cykelleder och fisket fungerar nästan ännu bättre när man slipper slå hål på vattenytan för att komma ner till fisken.

Till Lofsdalen tar ni er med direktbuss om ni vill, med Härjedalingen. Eller med Fjällexpressen ända från Köpenhamn och Malmö. Från Stockholm går Snötåget till Lofsdalen via Sveg, men det går också bra att ta de ordinarie tågen till Ljusdal eller Östersund och sedan byta till buss. Eller ta flyget till Härjedalen Sveg Airport och ta buss därifrån.

Som ni märker finns det många alternativ att ta sig till Lofsdalen. Fast alla kostar naturligtvis pengar. Ett sätt att finansiera resan är att låta klassen sälja olika produkter till släkt och grannar. En del av köpeskillingen ramlar rätt ner i klasskassan och så har ni fjällresan som i en liten ask.