Primitiv skolresa

I en kolmila framställer man träkol genom torrdestillering av ved. Tricket är att hetta upp veden utan att samtidigt tillföra syre som i en vanlig vedbrasa. En bit in på 1900-talet var detta en viktig process för att kunna smälta järnmalm.

Medan milorna var aktiva bodde kolarna i kolarkojor, enkla byggnader där de kunde äta och sova skyddade från väder och vind. Idag finns bara kolmilor i undervisningssyfte eller som kuriosa, därför ser man sällan kolarkojor.

Det är lite synd för det är mysiga kojor. Kolarbyn Eco Lodge kallar sig ”Sveriges mest primitiva vandrarhem”. I Kolarbyn utanför Skinnskatteberg finns varken elektricitet eller rinnande vatten, bara tolv kolarkojor och en ”lyxig” skogshuggarkoja. Här träffas företag och andra grupper för konferenser och kick-offer. Vill ni ha en annorlunda skolresa i samklang med naturen är detta ett resmål ni bör överväga.

För vad är det egentligen man värdesätter på resa? Nog är det ganska sällan som lyx i överflöd ger minnen för livet? I Kolarbyn får ni bo i enkla stugor, hugga ved och göra upp eld. Det finns en roddbåt och kanoter att låna, en flytande bastuflotte och en vildmarkskock som lagar oförglömligt god mat.

Dagarna spenderar ni annars i teambuildingaktiviteter, en bushcraftkurs eller genom att bara hänga i naturen. När kvällen kommer och ni somnar framför en sprakande brasa kommer ni ha fler och större upplevelser än vad vilket femstjärnigt hotell som helst kan ge er.

Och även om en klassresa i Kolarbyn är billigare än att bo på lyxhotell kostar det en del. Vill ni ändå välja att ta klassen dit kan ni tjäna ihop pengar till denna skolutflykt. Ni kan samla tomglas, rensa sly åt kommunen eller anordna en loppis. Eller jobba ihop med DelikatessKungen. Sälj deras varor mot provision på er egen ort och finansiera skolresan genom försäljningen.

Först tar ni upp beställningar på lättsålda delikatesser som lufttorkad salami, ekologisk olivolja och lagrad cheddarost. När ni känner er nöjda kommer allt ni sålt hem till er kontaktperson. Därefter levererar ni varorna till kunderna som betalar när de får hem det de beställt. Varken klassen eller kunderna behöver lägga ut pengar i förväg utan kan känna er helt trygga.

Sedan 1992 har över 25 000 grupper fått råd med skolresor, träningsläger och andra gruppresor på det här sättet. Många har återvänt flera gånger för att tjäna pengar till nya resor.