Riga – en gästvänlig granne

Med en smidig båtresa tar man sig från Stockholm till Lettlands huvudstad Riga för en billig penning. Riga är störst av de baltiska huvudstäderna med drygt 700 000 invånare, vilket är en tredjedel av Lettlands totala folkmängd. Den gamla Hansastaden har alltid varit en viktig handelsstad med sitt centrala läge vid Daugavas utflöde i Rigabukten och vidare ut i Östersjön, och sedan självständigheten 1991 är den ett lättillgängligt och populärt resmål för svenskar i alla åldrar, och otaliga är skolresorna med destination Riga, inte minst tack vare diverse kulturutbytes- och vänortsprogram.

Det centrala läget har gjort att stormakter i området alltid ryckt i Lettland och Riga. På 1500- och 1600-talen var Sverige en av bråkstakarna. Därefter har andra länder tagit över krigandet, främst Ryssland, men sedan Sovjetunionens fall 1991 är man återigen en självständig republik.

Riga är känd för sin mångsidiga arkitektur ända sedan grundandet på 1200-talet. På detta tema kan man besöka Rigas jugendstilmuseum, men det verkar inte finnas något område som Riga inte förärat med ett museum. Här finns exempelvis ett flygteknikmuseum, ett motormuseum, Lettlands etnografiska friluftsmuseum och Rigas historiska- och sjöfartsmuseum. På Ockupationsmuseet, som inrättades 1993, bevaras minnet av den 51-åriga ockupationen av Sovjetunionen och Tyskland.

Den verkliga turistmagneten är ändå Vecrīga, Gamla Riga, som med sina kyrkor och katedraler, t ex Domkyrkan och St. Peterskyrkan, är uppsatt på Unescos världsarvslista. Här finns också Svenskporten, byggd 1698 av de svenskar som då ockuperade staden. Lettland lydde under Sverige, först några år efter freden i Stettin 1570, sedan mer sammanhängande under åren 1621-1709. Svenskporten är för övrigt det enda som idag återstår av Rigas ringmur.

Parkområdet Bastejkalns, som gör Riga till en relativt grön storstad, bör inte heller missas vid ett Rigabesök. Detsamma gäller för Frihetsmonumentet, en 45 meter hög pelare som toppas av en 9 meter hög kvinna som håller tre stjärnor i sina händer som en symbol för de tre kulturella regionerna Kurzeme, Vidzeme och Latgale.

Får ni nog av stadslivet kan ni ta er till Jurmala, 25 km från Riga. Den lilla kurorten är populär för sin 32,8 km långa badstrand, men också för dess produktion av medicinskt mineralvatten. När ni är i Jurmala kan ni också passa på att besöka Livu Akvaparks med vattenrutschbanor och andra attraktioner.

I Riga är hotellrummen, maten och nästan allting annat väldigt billigt med svenska mått mätt, så passa på att stanna åtminstone några dagar.