Skolresa till historiska Uppsala

Uppsala, Sveriges fjärde största stad, kan man ”beta av” på en klassresa till Stockholm eftersom man enkelt tar sig dit på mindre än en timme från huvudstaden, men den är faktiskt väl värd ett eget, längre besök också. Här finns shoppingstråk, kaféer och populärkulturevenemang som i vilken storstad som helst, men framförallt en rik historia med anrika byggnader och fornlämningar. Enkelt uttryckt, här finns äventyrsbad, paintball och gokart, men är det meningen att eleverna ska få med sig något mer än förströelse gör man klokast i att fokusera på kultur och historia.

Är det något ni nästan inte får missa på Uppsalaresan är det Uppsala domkyrka, Skandinaviens största katedral, som började byggas år 1270 och stod klar år 1435. Här ligger bland andra Gustav Vasa, Johan III och Carl von Linné begravda, och i museidelen Skattkammaren finns en spektakulär samling av medeltida prästdräkter, men också unika föremål av guld och silver. Guidade visningar av både domkyrkan och Skattkammaren sker regelbundet, anpassade efter årskurs om så önskas.

Carl von Linné var som bekant verksam i Uppsala, professor i både medicin och botanik vid universitet, och hans avtryck är fortfarande tydliga. Botaniska trädgården och Linnéträdgården (med Linnémuseet, Linnés gamla bostadshus) är tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgård, väl värd ett besök. Gården Hammarby, 15 km från centrala Uppsala, når ni per buss. Gården, som är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar, köptes 1758 av Linné och är numera öppen för visningar. Här finns också en utställning om familjen Linnés liv på Hammarby.

I Gamla Uppsala finns ett fornlämningsområde med Kungshögarna, populärt kallade Uppsala högar. Här finns också Gamla Uppsala kyrka vars äldsta delar härstammar från 1100-talet, samt Gamla Uppsala museum där ni kan ta del av arkeologiska fynd och spännande utställningar. Orkar ni lyssna på ännu en guide kan även det rekommenderas.

I Uppsala finns boende av alla sorter i alla prisklasser. Såväl hotell, vandrarhem och bed & breakfast som stugor och campingplatser. Till Uppsala tar ni er antingen med flyg till Arlanda eller med tåg. Väl framme åker man buss eller cykel. Tack vare sina studenter är Uppsala förmodligen Sveriges cykeltätaste stad, och eftersom stora delar av innerstaden är befriade från motortrafik är det ett svårslaget transportmedel, som dessutom går att hyra lite överallt.