Skolresa till Åland

Bor man i Mellansverige är Finland den enklaste möjligheten att åka utomlands. Eller rättare sagt till Åland, en finländsk ögrupp inte ens hälften så långt bort. Ska man åka iväg några dagar med klassen kan det ju vara kul att komma utanför Sveriges gränser, och Åland ligger bara en kort båtresa bort.

Åland är faktiskt nästan ett eget land. Man har ett visst självstyre, eget parlament, egen flagga och poliskår. Språket är svenska, men dialekten är ganska särpräglad även om den påminner mycket om rikssvenska och är lätt att förstå.

Av naturliga skäl är sjöfart stort på Åland. Några hundra meter från färjeterminalen i Mariehamn dit ni anländer med båten finns ett sjöfartsmuseum med butik och kafé, utställningar om nytt och gammalt samt möjlighet till guidade turer, och en hel båtutställning i form av fraktsegelfartyget Pommern, byggt 1903.

Vill ni hålla er kvar i nutid finns guidade stadsvandringar i Mariehamn. Vill ni inte kosta på er en guide finns appen Åland Guide, som låter er stadsvandra på egen hand med enbart digital vägledning.

Mariehamn är Ålands huvudstad, men med sina 12 000 invånare är det inte precis en storstad. Motsvarigheten i Sverige skulle kunna vara Avesta eller Söderhamn. Men ni behöver inte heller stanna i huvudstaden eftersom hela Åland sjuder av liv, särskilt på sommaren. Ett viltsafari kanske kan vara ett kul utflyktsmål, med kronhjortar, dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Allihop på nära håll från den safarivagn ni åker runt med. Rabatt för skolgrupper har de också.

De mest givna aktiviteterna på Åland måste ändå vara bad och fiske. Det finns gott om badstränder över hela Åland, med eller utan glassförsäljning, beachvolleyboll och annat som hör sommaren till. Hyr cyklar eller kanoter och ta er själva runt mellan öarna i den åländska skärgården. När ni tröttnat på Åland sätter ni er på någon av alla båtar som tar er tillbaka till Sverige och Stockholm.

Åland må vara en billig utlandsresa, men med resa, hotell, mat och aktiviteter kostar det ändå en slant. Behöver ni fylla på klasskassan kan ni göra det genom att sälja Delikatesskungens produkter. Det är ett roligt försäljningsarbete med lättsålda produkter som cheddarost, olivolja och salami. Ni väljer själva till vilka ni ska sälja och hur mycket tid ni har möjlighet och lust att lägga på verksamheten. Ju mer ni säljer desto mer pengar har ni till klassresan.