Skolresa till Sälenfjällen

Att dra till Sälen och åka skidor har svenskar gjort i många år. Inte bara svenskar, det här är en turistmagnet som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Och det är ingen slump, här finns sju stora vintersportanläggningar, där Lindvallen och Stöten troligen är de mest kända.

På en bra skidanläggning finns skidåkning för alla smaker och nivåer, vilket är bra för en skolresa där en del antagligen susat ner för svarta pister ända sedan de började kunna gå medan andra aldrig stått på ett par skidor. En del vill testa på snowboard, andra föredrar längdåkning. Under en skolresa i Sälen kan ni dessutom tävla i pulkarace och göra en massa annat skoj.

Men mest är det väl den alpina åkningen som lockar. Bara Lindvallen har 48 liftar och ännu fler pister, så här finns alla svårighetsgrader, från nybörjarbackar till rena stup. Skidsäsongen i Sälen är lång tack vare den höga höjden och SkiStars snögaranti gör att ni kan känna er alldeles trygga.

Sälen ligger i nordvästra Dalarna och nås med bil, buss, tåg och från och med december 2019 också med flyg till nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport. Bo gör ni i fjällstugor, hotell eller kanske på Svenska Turistföreningens vandrarhem. Antingen bokar ni allt själva eller också gör ni det lätt för er och köper ett färdigt paket från någon researrangör i området. Det finns för- och nackdelar med det. En arrangör kan erbjuda lättöverskådliga alternativ och vet vilka problem som kan uppstå. Å andra sidan går det antagligen att hitta billigare lösningar genom att göra jobbet själv.

Så det handlar, som så ofta, om pengar. Det kostar att åka skidor – mat, boende, resa, liftkort … Kanske behöver ni hyra utrustning och vill göra någon utflykt utanför skidbackarna. Då riskerar kostnaden att dra iväg. Men allt har en lösning! Ni kan bättra på klasskassan innan resan. Ett sätt som många grupper med skolelever, scouter och idrottslag testat är att sälja delikatesser.

DelikatessKungen har sedan 1992 erbjudit grupper av unga att sälja deras produkter på sin egen hemort. Ni tar upp beställningar på deras kryddiga salami, engelska cheddarost, belgiska praliner mm. Därefter levererar ni varorna till kunden och behåller er del av pengarna. På det här sättet tjänar ni pengar till klassresan. Eftersom ersättningen är provisionsbaserad bestämmer ni själva hur mycket tid ni vill lägga på försäljningen och i förlängningen hur mycket pengar ni ska tjäna.