Uppsala, staden som har allt

Uppsala misstas ofta för en förort till Stockholm, men faktum är att Uppsala står bra på egna ben. Här finns historia, kultur och massor av aktiviteter som gör en skolresa dit till ett spännande äventyr oavsett vad ni vill uppleva.

Vi börjar med kulturen. Svenskar har läst om Pelle Svanslös ända sedan 1939. Ja, inte bara svenskar, böckerna har översatts till många olika språk. Det är självklart en påhittad karaktär, katter pratar ju inte. Men miljöerna som beskrivs i böckerna finns i Uppsala, den stad där författaren Gösta Knutsson tillbringade stora delar av sitt liv. Platserna där Pelle hängde med Maja Gräddnos, elake Måns och alla de andra finns och går att besöka, förslagsvis på en guidad Pelle Svanslös-vandring, ett populärt event för alla åldrar.

Dessa vandringar utgår från domkyrkan och den bör ni också kolla in. Uppsala domkyrka började byggas redan på slutet av 1200-talet, men dess nuvarande form invigdes 1435. Det kan kanske tyckas trist att gå i kyrkan på en klassresa, men det här är en pampig byggnad full av historia. Här ligger t ex en och annan kändis begravd, som Gustav Vasa, Johan III och Carl von Linné. När man kommer i grupp är det möjligt att boka en egen visning av kyrkan. Ta den chansen!

I Fyrishov finns ett spektakulärt äventyrsbad, men om ni hellre vill ha kul i vatten utomhus kan ni paddla kanot längs Fyrisån och i Fjällnora, strax utanför Uppsala, finns en äventyrsbana för den riktigt äventyrliga klassen.

Till Uppsala åker ni tåg, eller flyg via Arlanda. Vill ni övernatta finns såväl hotell som campingplatser och vandrarhem. Allt för alla smaker och plånböcker.

Apropå plånböcker är det ju alltid bra att fylla på klasskassan när man ska på skolutflykt. ”Fylla på”, är det verkligen så enkelt? Ja, faktiskt. DelikatessKungen har hjälpt skolklasser att finansiera sina resor sedan 1992. Ni säljer deras produkter mot provision och bestämmer helt själva hur mycket tid ni vill lägga på verksamheten, men också hur och till vem ni ska sälja.

Ni kan t ex knacka dörr i bostadsområdet eller uppvakta företag på er ort och höra om ni inte kan få lägga ut säljmaterial i deras lunchrum, eller fråga om de inte vill köpa delikatesser och ge bort till sina kunder och leverantörer. Varorna det gäller är bl a salami, cheddarost och ekologisk olivolja, alla i trevliga presentförpackningar.